#

Logo
Více než 55 receptů    

Na co máte chuť?

Vyberte si zde


Reklama:


Čaj

Vytisknout

Čaj je nápoje, který má stejně povzbudivé účinky jako káva. Působí však pomaleji a mírněji. Způsobuje to alkaloid tein, který ovlivňuje činnosti centrální nervové soustavy, cév, srdce a kosterního svalstva, zvyšuje krevní tlak a močopudné účinky. Účinky vrcholí asi po 40 minutách po vypití čaje a během dalších 30 minut se postupně ztrácejí. Jeden šálek čaje obsahuje zhruba 0,02 g teinu.

Jsou to vlastně mladé lístky čajovníku, keře, který roste v tropických a subtropických zeměpisných pásmech. Keře dávají úrodu několikrát do roka a jeden keř produkuje až 30 let. Lístky se po sběru upravují fermentací a sušením. Nejkvalitnější je nefermentovaný zelený čaj, který má silné povzbudivé účinky a nahořklou chuť.

Správně připravený čaj má dobré chuťové vlastnosti a povzbuzující i léčivé činky. Výborně zahání žízeň. V různých krajinách se čaj připravuje podle místních zvyklostí. Například v Číně se pije tehdy, chce-li host odejít z návštěvy. Vzácným hostům zde podávají čaj s okvětními lístky růží a jasmínu. V Mongolsku se pije čaj s máslem, trochou soli a koření. Svým vzhledem připomíná polévku. V Japonsku a Číně pijí čaj neslazený. V Holandsku se pije silný čaj, často s hustou šlehačkou a přídavkem araku.

Kvalitní lahodný čaj je osvěžujícím nápojem. 


Diskuze


Tento magazín nemá žádný komentář!



Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé!


Reklama


Reklama

Copyright © 2012, Všechna práva vyhrazena
Kontakt | Reklama

Foto:

Image: Free image courtesy of FreeDigitalPhotos.net
Image: www.sxc.hu/